זכויות והטבות לקשיש או אדם מבוגר בפרויקטים של פינוי בינוי

זכויות והטבות לקשיש או אדם מבוגר בפרויקטים של פינוי בינוי

 

החסם העיקרי (והמובן) בפרויקטים של פינוי בינוי הינם סירובם של האנשים המבוגרים או אנשים חולים משמעותית (חולים סופניים על פי חוק הנוטה למות) המתגוררים בדירות במתחם לפרויקט. מבחינתם, מדובר בתהליך כואב ומטריד והם לרוב אינם מעוניינים בו בד"כ בשל הצורך להניעם בגילם המופלג או במצבם הפיזי לדירות זמניות בתהליך ארוך.

 

בעקבות זאת ולפני מספר שנים, הוכנס לחוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי), תשס"ו-2006 סעיף המנסה לייצר אינסנטיב לבעלים הנ"ל להצטרף לפרויקטים ולהעמיד לרשותם הטבות מרחיקות לכת, מבלי שאלו יפגעו בשוויוניות הפרויקט ומבלי שייצרו לבעלים חבות במס.

החוק היה סבוך ונתן אפשרויות שונות ליזם להציע הצעות חלופיות, בהתאם לגילאים שונים.

במסגרת חוק ההסדרים שיצא בשנת נובמבר 2021, הוסדר הנושא בצורה טובה יותר. יובהר כי גם כעת הנושא עדיין בחיתוליו מבחינת רשויות המס שטרם אמרו דבריהם לגבי הדרך למימוש ההטבות. נקווה לראות בהמשך הוראות ביצוע ו/או הבהרות.

להלן הסבר קצר להטבות עבור אותם בעלים:

התנאים העיקריים לקבלת ההטבות הינו שאותם בעלים הגיעו לגיל 70 במועד חתימת ראשון הבעלים על ההסכם של הפרויקט ושהתגוררו בדירה במתחם הפרויקט מעל לשנתיים טרם אותו מועד.

הטבות אלו ניתנות גם לחולה הנוטה למות כהגדרתו בחוק החולה הנוטה למות, התשס"ו-2005.

אלו יהיו זכאים שלא לחתום על הסכם פינוי בינוי או לסרב לפרויקט ולא יראו בהם כ "דייר סרבן", אלא אם היזם הוכיח כי העמיד לרשותם, נוסף לזכותם לקבלת דירת התמורה במסגרת הפרויקט, את הזכות לבחור אחת מהאפשרויות להלן:

אופציה א' – לבחירת הבעלים:

  • מעבר לבית הורים, לרבות בתוספת תשלומי איזון*, בשווי דומה לשווי מהוון** של דירת תמורה, ובלבד שמעבר כאמור יתאפשר עד למועד הפינוי של הדירה הקיימת.
  • רכישת דירה חלופית ששוויה דומה לשווי מהוון של דירת תמורה. מיקומה של דירה כאמור יהיה ככל הניתן בסמוך לדירתו של הקשיש – אם הקשיש ביקש זאת.
  • קבלת סכום כסף בשווי מהוון של דירת תמורה, לשם רכישת דירה חלופית על ידי הקשיש בסכום האמור, כולו או רובו, לא יאוחר ממועד הפינוי של הדירה הנוכחית.

אופציה ב' - שתי דירות ששווין המצטבר דומה לשווי דירת תמורה.

אופציה ג' - דירת תמורה ששטחה קטן משטח דירת התמורה, בתוספת תשלומי איזון, והכול בשווי דומה לשווי דירת תמורה.

 

* תשלומי איזון – תשלומים עבור ההפרש מאת היזם, במקרה בו הנכס המוחלף יהיה נמוך יותר או תשלומים מאת הקשיש, במקרה בו הנכס המוחלף יקר יותר.

** שווי מהוון – שווי עתידי מוערך.

 

מי שהגיע במועד חתימת ראשון הדיירים לגיל 75 והתגורר בדירה באותו מועד (ללא התניית שנתיים אחורה)  - יהיה היזם מחויב בכל מקרה להעמיד לבחירת הבעלים את "אופציה א'".                                       

חזרה לכל המאמרים >
Share by: